تهیه شراب برای مبتدیان

این روش را ساده ترین نوع تهیه شراب خانگی میتوان نامید. در این روش سعی شده از آب انگور آماده و بازاری که در بطری یا پاکت عرضه میشود ، استفاده شود. هر چند توصیه میشود برای بار دوم از آب میوه تهیه شده در خانه استفاده کنید. قبل از شروع کار به این تصاویر مراجعه و تهیه شراب با آب میوه را قدم به قدم با کمک تصاویر دنبال کنید.

مواد لازم:

آب انگور حدود 5 لیتر (از آب انگوری استفاده کنید که مواد خارجی جهت نگهداری در دراز مدت نداشته و فقط آب انگور خالص باشد)

مخمر 2.5 تا 3 گرم (مخمر کیک و مخمر نان بهترین است)

شکر 2 قاشق غذا خوری

قرص کمپدن 2 عدد*

ابزار لازم:

دو شیشه 5 لیتری مطابق (ش- 1)

چوب پنبه سوراخ شده یا درپوش لاستیکی که معمولا همراه با شیشه است.

قفل تخمیر (ش- 2 ) - انواع قفل تخمیر 1 ، 2 ، 3 ، 4 ، 5

قیف پلاستیکی

لوله پلاستیک شفاف برای سیفون کردن به قطر 8 تا 10 میلیمتر.

بطری تیره رنگ 7 عدد با چوب پنبه (به ازاء هر 700 سی سی به یک بطری نیاز دارید)

چگالی سنج برای تعیین میزان شیرینی آب انگور (ش- 3 ).

پس از تهیه ایزار و استرلیزه کردن آنها به مقدار 5 لیتر آب انگور قرمز و یا یک لیتر آب انگور تغلیظ شده و 4 لیتر آب خالص احتیاج دارید.

طرز تهیه شراب ساده خانگی:

الف – از انگور تغلیظ شده (شیره انگور)

ب – از آب انگور پاکتی یا شیشه ای

ا - ( الف ) یک لیتر آب انگور تغلیظ شده را در گالن شیشه ای بریزید. (ش- 4)

ب - سه لیتر آب معمولی به آن اضاقه کنید. (ش - 5)

ج – شکر ** را با آب گرم کاملا هم زده و حل کنید. ( ب ) اگر از آب انگور پاکتی یا شیشه ای استفاده میکنید باید از این مرحله شروع کنید زیرا نیازی به اضافه کردن آب ندارد. (ش- 6)

د - آب شکر را به محتویات شیشه اضافه کنید. (ش - 5 )

ه - مخمر (Yeast) را با کمی شکر مخلوط کرده هم بزنید و زمانی که فعال شد ، اضافه کنید. (ش - 7)

و - قفل هوا را تا نیمه آب کرده و داخل سر بطری (چوب پنبه ای یا لاستیکی ) فرو کرده و آنرا روی در بطری محکم کنید که هوا به داخل یا خارج از آن نشود. فضای بالای گالن باید حدود 5 سانتیمتر خالی باشد اگر بیشتر بود آنرا قبلا با آب معمولی به حدود 5 سانتیمتری گلوی گالن برسانید و اگر از آب انگور استفاده کرده اید فقط آب انگور اضافه کنید. (ش- 8)

ز - گالن را با دقت در محیط بسته ای که دارای درجه حرارت 21 تا 24 درجه سانتیگراد ( 70 تا 75 درجه فارنهایت) است بگذارید. اگر در محیط سردی زندگی میکنید با روش های مصنوعی باید درجه حرارت را ثابت نگهداشت مثلا گذاشتن در محلی که آبگرم کن در آن است یا حمام و یا گرمخانه. اگر حرارت محیط در نوسان باشد تخمیر خیلی کند صورت میپذیرد و یا اگر محیط خیلی سرد بود تخمیر کاملا متوقف میگردد. راه دیگر در محیط های سرد استفاده از غذا گرم کن الکتریکی توصیه میشود که برای گرم نگاهداشتن غذا از آن استفاده میگردد و گرم کنی است الکتریکی نظیر شکل بالا ( در زیر گالن ) و قادر به کنترل درجه حرارت هم در آن هستید. مصرف برق این دستگاه خیلی کم و حدود 10 وات در ساعت است.(ش - 9)

ح – هر سه روز یکبار با نظافت و دقت شراب در حال تخمیر را در لوله آزمایش ریخته و با آب سنج آزمایش کنید تا میزان شکر باقیمانده در گالن اصلی در کنترل شما باشد. با آن میتوانید کیفیت الکلی شراب را پیش بینی کنید.

(ش- 10)

هنوز در این موقعیت میتوان شکر اضافه نمود.

ت – پس از آنکه شراب از جوش افتاد ( مرحله تخمیر تمام شد ) قرص کمپدن را با ته قاشق خورد کرده و به شراب اضافه کنید. قفل تخمیر را مجددا آب کنید و دهانه شیشه ( گالن شیشه ای ) را دوباره ببندید و در جای خنکی برای چند روز دیگر بگذارید (15C / 60F) تا کاملا صاف و شراب شفافیت اصلی را نشان دهد. (ش- 11)

(اگر از گرم کن الکتریکی استفاده کرده اید آنرا خاموش کنید چون دیگر نیازی به آن نیست)

ی – پس از چند روز که شراب شفاف و رسوبات کاملا ته نشین شد مرحله انتقال به شیشه ( گالن ) دوم را انجام دهید. در این مرحله نیاز به همکاری شخص دیگری دارید که لوله را در شیشه بالائی بدون حرکت و ثابت نگهدارد.شیشه را به آهستگی و با دقت روی سطح بالاتری قرار دهید و بوسیله لوله پلاستیکی ( لوله سیفون ) شراب صاف شده را به شیشه پائینی ( دوم ) منتقل کنید.

برای انتقال نیاز به سیفون کردن دارید که با کمی مکیدن و بنا به خاصیت ظروف مرتبطه شراب به راحتی از لوله جاری خواهد شد. سریعا انتهای لوله را با انگشت مسدود و بلافاصله انتهای لوله آنرا در شیشه پائین قرار دهید. کاملا دقت کنید که انتهای لوله بالائی به رسوبات ته نشین شده ( دُرد شراب ) در شیشه تماس نیابد که رسوبات را منتقل خواهد نمود. رسوبات باقیمانده مصرف دیگری دارد که توضیح خواهم داد. (ش- 12 )

ک – حال شیشه دوم را بجای شیشه اولی و روی بلندی قرار داده ، بطری های شسته و خشک و آماده را در دسترس و عمل مکیدن را تکرار ولی این بار انتهای لوله را در قیف و قیف را در دهانه شیشه ها قرار دهید و بمحض اینکه شیشه در حال پر شدن است لوله را در دست کمی خم کنید ( تا کنید ) تا جریان و سیلان شراب به داخل شیشه متوقف شود. دهانه شیشه را تا فاصله 5 تا 7 سانتیمتری (2 تا دو نیم اینچ) خالی نگهدارید که نیاز به فرو کردن چوپ پنبه دارید. (ش - 13)

ل - شیشه ها را حتما چوپ پنبه و یا اگر شراب را برای مصرف در مدت کوتاهی میخواهید با تشتک اسکرو کنید. در جای تاریک و خنگ نگهداری کنید. (ش - 14)

م – با تبریک به شما ، اولین محصول شما آماده است. روی بطری شراب را برچسب بزنید و تاریخ بگذارید.

(ش - 15)

پیشنهاد میکنم دفتری را از همان ابتدا در دسترس داشته باشید و اعمال انجام شده را قدم به قدم یادداشت کنید یا در صفحه شرابسازی جدول انتهورا مستقیما وارد کنید.

اگر بعضی از کلمات نا مانوس و مشکل بنظر میرسد و برای اطلاعات کامل از تمام لغات مربوطه به فرهنگ واژه ها مراجعه کنید.

* قرص کمپدن جهت ضدعفونی و توقف تخمیر بکار میرود (فقط در صورتی مصرف کنید که آنرا در اختیار دارید. مصرف این قرص اجباری نیست)

** مقدار شکر را از بخش شراب سنجی جدول انتهورا بیابید.

تذکر: بیاد داشته باشید که از تمام میوه ها میتوان برای تهیه شراب استفاده نمود حتی هندوانه ولی برای شروع و یافتن تجربه کافی از ساده ترین که آب انگور آماده و بسته بندی شده است استفاده کنید.

اگر آب میوه گیری در اختیار دارید نیز میتوانید از انگور دانه شده (حبه) آب بگیرید.

اگر مایل به تهیه شراب قرمز هستید ، بهتر است از انگور سیاهتری استفاده کنید (شانی یا هر نوع انگور قرمز. هرچه رنگ انگور تیره تر باشد شراب تیره رنگ تر میشود).

برای آبگیری به حدود 5 کیلو انگور نیاز دارید. از شستن انگور جدا خودداری کنید و اگر احیانا دانه (حبه) آن خراب بود آنرا دور بریزید. در هنگام حبه کردن انگور از دستکش پلاستیکی استفاده کنید (مهم است) …. در مورد تهیه شراب از آب میوه جات مختلف در آینده توضیحات مفصل داده خواهد شد.

فراموش نکنید کلیه لوازم را قبل از مصرف تمیز و ضد عفونی (استرلیزه) کرده و بگذارید کاملا خشک شوند.

برچسب‌ها: , ,

25 Comments:
Blogger آهو said...
wonderful!

Anonymous ناشناس said...
ghorboon to adam dorost o hesabi,
dare behesht ro roye hame baz kardi, edame bede.

Anonymous ناشناس said...
ساقی جان سلام
از وبلاگ مفیدت واقعا" ممنونم. فکر نمیکردم مرجعی به این کاملی پیدا کنم. من یک شیشه شراب خانگی انگور شاهانی در منزل دلرم که از یکی از دوستان گرفتم. ولی به علت طعم گس و تلخی زیاد نتوانستم استفاده کنم و در یخچال یکسال است نگهداری میکنم. مدتی است که به آن که حدود 1.5 لیتر است حدود 150 گرم عسل زده ام و هنوز هم در یخچال است. آیا اگر از یخچال بیرون بیاورم و مدتی در جای گرمتری نگهدارم الکل آن بالاتر میرود یا طعم آن بهتر میشود؟ و در نهایت اینکه آیا این کار باعث تولید الکل مضر که باعث کوری میشود نخواهد شد؟

Anonymous ناشناس said...
فقط می خواستم به همه عزیزان بگم اینا همش شرو و ور بود. فکر نکنم ایشون تاهالا شراب درست کرده باشه. فقط بدونین کارای ایشون چیزی بهتر از سرکه ی تبرک نمیشه

Anonymous ناشناس said...
دوست عزیز
ممنون از مطالب بسیار آموزنده شما ، پس از مطالعه مقالات مختلف در زمینه تهیه شراب نکته ای در مقاله شما دیدم که به نظر صحیح نمی رسد ، شما قرص campden را جهت شفاف سازی سریع شراب و استفاده از آن را در مراحل پایانی توصیه کرده اید در حالی که قرص campden جهت جلوگیری از فساد شراب و از بین بردن باکتری های مزاحم استفاده می شود و باید در همان مراحل ابتدایی به شراب افزوده گردد.
برای اطمینان از صحت گفته حقیر می توانید به سایت wikipedia مراجعه نمایید و در مورد قرص campden و استفاده آن در صنعت مشروب سازی تحقیق نمایید.

Anonymous ناشناس said...
ممنون

Anonymous ناشناس said...
سلام دوست عزیز می خواستم ببینم امکانش هست که از شما مشروب تهیه کنم یعنی از شما بخرم چون هر چی باشه فکر می کنم با این تجربه سلامت هم هست راستی در کجا زندگی می کنی من در تهران هستم خواهش می کنم که اگه امکانش هست این کارو بکن چون من به این عرق های1.5لیتری وویسکی هایی که از ساقی های محل می گیرم اعتمادی ندارم و می خوام چیز دیکه ای تجربه کنم

Anonymous ناشناس said...
من تا به حال سایتی به این جذابی ندیدم. واقعا ممنون

Anonymous ناشناس said...
salam azat mamnounam ke in ghadr zahmat keshidi vase jam avariye sakhte in chizaye khoub mer30

Anonymous ناشناس said...
دمت گرم

Anonymous ناشناس said...
با سلام
ممنون از بلاکتون.
وقتی نباید هوا به مواد در حال تخمیر برسه و قفل هوا انقدر مهم است پس وقتی روزی 2 بار باید هم بزنیم ایا هوا (اکسیژن) وارد مئاد در حال تخمیر نمیشود؟؟؟؟؟؟

Blogger Unknown said...
درود
آقا اين جدول انتهورا كه واسه ميزان شكر لازم براي توليد شرابه باز نميشه.
اگه ميشه عكسشو بذاريد يا اصلاحش كنيد

Anonymous ناشناس said...
با عرض خسه نباشید خدمت ساقی گرامی لینک جدول انتهورا مشکل دارد لطفا اصلاح کنید
تشکر.

Anonymous مسیح said...
ساقی جان من اگه پیدات کنم سر تا پاتو طلا میگیرم به مولا عزت زیاد

Anonymous آرش said...
سلام. ممنونم از سایت خوبتون
من دو دبه شراب با آبمیوه تهیه کرده ام اولی بهد از 4 روز دیگه کف نمیکنه و دومی در حال کف کردن. مشکلی که داشتم این بود که علارقم داشتن قفل هوا تا روز دوم من با قاشق بزرگ اونا رو به آرومی هم میزدم. میخواستم بدونم که شراب من خراب شده یا همین طور به حال خود بگذارم. و اینکه برای 5 لیتر چند روز طول میکشه که تخمیر انجام بشه؟

Anonymous ناشناس said...
من به مدت 1 سال هست دارم با این روش شراب می زارم هیچ گونه مشکبی نداره ! شراب با این روش در مدت 15 روز امادست و چث بهتر که برای کیفیت بالاتر بزارین 40 روز بمونه وقتی شیشه کردین 1 ماه هم اونجا بمونه فوقلاده هستش !
فقط مشکل اینه که من با انگور پاکتی می زارم فوقلاده می شه اما بقیه اب میوها خراب می شن !
شای فقط انگور پاکتی خالص می شه !
کساییه که واسه بار اول می زارن بدونن فوقلاده هستش ! با انگور پاکتی !حتما بزارید

Anonymous ناشناس said...
سلام .من بار اولم هست که چند تا بشکه شراب انداختم.همه رو یک جور هم زدم و یه اندازه مخمر زدم و مواظبت کردم.ولی با فواصل زمانی متفاوت رسیدن.) الان که چهلشون تموم شده و دارم صافشون میکنم اونی که از همه دیرتر رسید(یه هفته دیرتر از بقیه) یه مقدار خیلی کم و بسیار نازک روش کپک زده.همه خوب بودن و کپک نداشتن بجز این بشکه آخریه.البته بوش کردم مثل بقیه همون بوی شراب و الکل رو میده ولی از این یکی نخوردم ببینم چطوره.به نظر شما استاد گرامی خراب شده؟

Anonymous ناشناس said...
با تشکر از زحمتات شایستتون عاجزانه تقاضامندم کمکم کنید
اول اینکه آیا میشه از شیره انگور هم استفاده کرد.
دوم اینکه لطف کنید تعداد روزهای مراحل شرابگیری رو هم بگید
.مثالا مرحله تخمیر چند روز داره و غیره.با تشکر از وبلاگ بی نظیرتون

Anonymous ناشناس said...
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت ادمین عزیز
کمال تشکر را دارم بابت وبلاگ بسیار عالی شما.
موفق و پیروز باشی

Anonymous احسان مشهد said...
من چند ساله دارم وبلاگتون رو دنبال میکنم
بسیار عالی بوده و هست .
شراب شیراز
آبجو رو طبق گفته شمادرست کردم و عالی بود
ین شراب رو هم که در بالا توضیح دادین درست کردم و بسیار عالی شده
ممنون از لطف و وقتی که میزارین

Anonymous احسان said...
من بعد از له کردن و دبه کردن انگور، از مخمر استفاده نکردم. بعد از 4 روز روی محتویات، کپک زده زده بود. مقداری مخمر نان ریختم. الان با سرعت گاز خارج میشه. آیا چیزی که بدست میاد شارب خواهد بود یا یه چیز دیگه؟

Anonymous ناشناس said...
با سلام
متشکر از متن های بسیار کاملتون
بعد از دوهفته که از گزاشتن شرابم با انگور نشسته وبا خوشه بود می گزشت ونباط به ازای هر بیست کیلو یک کیلو من مخمر نان رو اشتباها بصورت خشک و پودری ریختم داخل دبه وهم زدم
لطفا در خصوص کاری که انجام دادم راهنمایی ام کنید ممنون

Blogger Unknown said...
دوست عزیز ویکی‌پدیا را اصلا به عنوان منبع قابل قبولی نمیشه دونست

Anonymous ناشناس said...
سلام یه سوال تخصصی دارم ممنون میشم به من جواب بدید...
ابمیوه های تجاری که دارای E211هستند قابلیت تولید شراب را دارند یا خیر
سپاسگذارم��

Anonymous ناشناس said...
کانال تلگرامی..
R_antahoora@