اندر آداب مشروب خواری -فسمت اول

نویسنده را اقرار بر آنست که هرگز قصد تبلیغ مشروب ­خواری نداشته و فقط جهت آگاهی دادن و جلوگیری از بروز فجایع عدیده و بهره کشی سوداگران مرگ از عدم آگاهی مردم یا مصرف کنندگان مشروبات الکی اقدام به تهیه این وبلاگ نموده است.

در زبان انگلیسی مثلی هست که میگوید همه افراد بشر زهری را در کام خود میریزند ولی کمتر کسی آنرا زهر مینامد بلکه نامی زیبا مانند عادت ، علاقه ، مایه­تفریح ، ابزار­سرگرمی و قدری عامیانه: حال کردن و مایه عیش و غیره مینامند. میتواند ماهیگیری ، مواد مخدر و روان­گردان، ورزش­های خطرناک ، قمار ، سرعت ، خرافات ، فال­گیری یا حتی جمع ­آوری تمبر باطله باشد.

دوست عزیز ، اگر سم شما الکل است ، پس این مقاله را با دقت بخوانید که هیچ قصدی بجز راهنمائی و آگاهی دادن به­شما در آن نیست.

واقعیت ، قابل اغماض ولی غیر قابل انکار است. طبیعت و آنچه در آنست ، زیباست و برای استفاده معقول و مناسب ساخته شده. آب مایه حیات است ولی همان مایه حیات میتواند زندگان را بی ­نفس کند. غذا سوخت درونی بدن ماست ولی پرخوری قاتل بی­رحمی است. داروی مناسب شفادهنده است ولی مصرف نابجای آن عواقب بسیار وخیم دارد. در بسیاری از باورها استفاده از تمام امکانات طبیعت تشویق و حق بلاتنازع اشرف مخلوقات محسوب میشود ولی افراط و تفریط را مذموم میداند.

در بسیاری از جوامع بشری ، سنت­های قومی نوعی قانون محسوب میشود. گروهی از آن دفاع و گروهی دیگر سنن ماضی را مردود میدانند. من مایل به وارد شدن در بحث ادیان نیستم ولی هنوز فرقه­هایی در حتی آمریکا وجود دارند که انتقال خون به بیمار در حال مرگ را منع و حرام میدانند و دخالت در کار خالق. یا فرقه ای دیگر چند زنی را از دستورات مسیح و گروهی دیگر وجود دارد که بهشت و جهنم را بر روی زمین تبلیغ میکنند. خوردن گوشت سگ و خوک در بعضی اقوام قابل قبول و در گروهی ناماکول و یا نجس تلقی شده است. شیطان در مذاهبی دشمن خدا و در فرقه هائی مورد ستایش است. حتی در مورد جنسیت دوگانه ما باورهائی از تساوی کامل و عقایدی دیگر از تفاوت کلی نوع بشر مقوله میراند. مدنیت بشر امروزی از همین تفاوت­های فاحش ، غنی و تشکل یافته و تقریبا همه ابناء بشر با ساختار فکری و عقیدتی و مرامی مختلف و مخالف با هم و در کنار هم و شاید بسیار دوستانه زندگی میکنند. جلوتر از این نمیروم که از بحث ما خارج است.

همان­طور که رفت ، با بستن دیدگان میتوان مسئله­ای را نادیده انگاشت ولی چشم دل را نمیتوان بست. قصد فلسفه­ بافی و سفسطه­ پردازی ندارم. امروز در اغلب جوامع و شاید صحیح­ تر بیش از سه چهارم جمعیت بزرگسال جهان مشروبات الکلی مینوشند. قضاوت خیر و شر ، غلط و درست ، زشت و زیبای آن به ­عهده شماست. در جوامع مترقی مشروب را جهت تمدد اعصاب و ایجاد نشاط و سرحال آمدن و یا گاهی بعنوان دارو مینوشند نه برای ایجاد مستی و از خود بی­خود شدن و به ­اصلاح مست بازی درآوردن.

ادب ، آداب دارد. متمدن و اجتماعی بودن دارای قواعد و اصولی بشرساخته و فرهنگ نوشیدن مشروب از این مقوله جدا نیست.

مضرات بیش از حد مجاز الکل باعث عوارض و عواقب مختلف بر قلب ، سلسله اعصاب ، مغز ، عضلات ، کبد و امعای درونی موجود زنده است. بینائی را کاهش داده ، تصمیم­ گیری را کند و تعادل بدن را زایل و قضاوت را باطل میکند. با آنکه میزان اغماض الکل در بدن افراد متفاوت است و غلظت الکل در خون بستگی به وزن بدن ، جنسیت ،میزان چربی در بدن و سن شخص دارد ولی قوانین مدنی غرب برای نوشیدن انواع مشروب ، حد و حدودی را منظور نموده و بخصوص برای رانندگی بین 0.05 تا 0.08 واحد (5 تا 8 گرم الکل در یک لیتر خون*) است. مقدار بیش از این باعث کندی انتقال فرمان مغز به عضلات بدن از طریق سلسله اعصاب یا بعکس است. کنش و واکنش اثرات رفتاری مصرف الکل با آنکه در افراد مختلف متفاوت است ولی رفتار شناسان و آسیب شناسان هشدار لازم را به مصرف کنندگان و کسانی که در مصرف مشروبات الکی افراط میکنند ، میدهند و افراد را با زبانی ساده از خطرات مصرف بی­ رویه الکل ، مطلع میسازند.

* در قوانین راهنمائی و رانندگی بعضی از کشورها این میزان "صفر" است یعنی وجود الکل در خون جریمه نقدی و زندان و ضبط گواهینامه رانندگی را به­ دنبال دارد.

افراط در نوشیدن مشروب ، نشانه شجاعت ، بزرگی ، داشتن ظرفیت ، تحمل فیزیکی یا توانائی و بالا بودن ارزش اجتماعی فرد نبوده ، بلکه نشانه بلاهت کامل نوشنده است. استاندارد نوشیدن مشروبات الکلی کمک بسیار مهمی در مصرف انواع مشروبات الکلی است ، مطالعه و اجرای آنرا به­ همه دوستان توصیه میشود.

الکل خود ماده ایست شیمیائی و خاصیت ترکیبی شدید با سایر مواد شیمیائی دارد. مصرف مشروب با داروهای شیمیائی دیگر ، ملقمه خطرناکی را فراهم میآورد که تاثیر بسیار نامطلوبی بر متابولیسم و مکانیزم بدن و روح و روان شخص میگذارد.

جامعه شناسان و روانکاوان در مورد کنش­های رفتاری و روانی مصرف مشروبات الکلی متحدالعقیده بوده و افراد مشروب­خوار را به سه دسته تقسیم نموده ­اند.

1- فرد اجتماعی و مسئول:

جرعه جرعه و به آرامی می­نوشد.

بین هر بار نوشیدن فاصله میگذارد.

قبل از نوشیدن یا با مشروب ، غذا می­خورد.

اگر به­ دلیل پزشکی مصرف دارو تجویز شده ، از صرف مشروبات الکلی خودداری می­کند.

قبل یا هنگام رانندگی مشروب نمی­نوشد.

ادب را رعایت نموده و مراعات حال دیگران را همیشه در نظر دارد.

به عذر یا عقیده کسانی­که مشروب مصرف نمی­کنند ، احترام می­گذارد.

سنن و قوانین مربوط به مصرف مشروبات الکلی را رعایت میکند.

2- فردی که با مصرف مشروب مشکل دارد:

می­نوشد تا مست کند.

می­نوشد تا بر مشکلات زندگی فایق آید.

می­نوشد تا خشونت نماید ، از مسایل بگریزد ، حقایق را نادیده بگیرد، در تنهایی فرو رود و عصبانی شود.

می­نوشد ، زمانی که صرف مشروب اشتباه است.

می­نوشد تا شهامت برخورد با نظرات دیگران را بیابد.

می­نوشد تا فراموش کند.

می­نوشد چون وسوسه مشروب اجازه میدهد.

می­نوشد تا شخصیت خود را مخفی کند.

می­نوشد تا حادثه ­سازی کند ، به دیگران آزار جسمی یا روحی برساند.

می­نوشد تا خود را توجیه کند.

می­نوشد تا از خماری سابق بیرون آید.

می­نوشد جون تفریحی ندارد ، اهل مهمانی نیست ، مواد مخدر مصرف میکند.

می­نوشد که با " هم­پالکی " ها محشور باشد.

3- فردی که الکلی است (الکلیسم)

حد و مرزی برای صرف مشروب نمی­شناسد.

همواره بهانه ای برای زیاد نوشیدن دارد.

زمان زیادی را فقط با تفکر در مورد نوشیدن می­گذراند و معمولا درباره دور بعدی می­اندیشد.

در خفا می­نوشد ، مشروب را به ­کسی تعارف نمی­کند.

نوشیدن مشروب را انکار می­کند.

برای هر تصمیم­گیری یا عمل ساده نیاز به ­مشروب دارد.

آنقدر می­نوشد تا زمان و مکان و سایرین را فراموش می­کند.

با همه چیز و کس مشکل روانی دارد حتی خودش.

** با تشکر فراوان از دوست عزیز ع. م. در تهیه قسمت اول این مقاله. دنباله دارد...

مقاله بعدی : شراب آلو


برچسب‌ها:

18 Comments:
Anonymous ناشناس said...
با سلام خدمت استاد عزیز وتشکر از موضوع مهمی که به آن اشاره فرمودند
با تشکر جلال

Anonymous ناشناس said...
با سلام به استاد
با پست این مقاله شما را انسانی منصف یافتم
دست شما درد نکند
نازلی

Anonymous ناشناس said...
سلام
من بعد از کلی تلاش بالاخره موفق شدم آبسنج پیدا کنم ولی موقع خرید صاحب مغازه از من پرسید که آبسنج توی چه رنجی و با چه دقتی می خوام که من نمی دونستم اگه کمکم کنید ممنون می شم
با تشکر نادر

Anonymous ناشناس said...
ba salam, man parvin hastam.
momkene khahesh konam etelaati dar morede inke sharab az chi sakhte shode va che mavadi dar sharab hast bedahid.
ghablan mamnoon hastam.

Anonymous ناشناس said...
درود

جناب استاد لطفا به اين سوالات جواب دهيد
1- انتهورا يعني چه
2- تقريبا همه چيزي هست غير از عرق برنج يا ساكي
3- بعد از له كردن انگور هسته هاي آن را جدا كنيم مشروب بهتري خواهيم داشت

Anonymous ناشناس said...
salam ostad
man yek bar ham ghablan soal kardam vali javabi narasid.
momkenast khahesh konam begooid chera bazi az kasani ke sharabe ghermez mikhorand sardard migirand va bazi digar na?
motoshakeram
abas

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز نادر
بستگی به نوع مصرف شما دارد اگر برای تعیین میزان الکل میخواهید روی آن از 0 تا 100 مدرج شده و اگر برای شراب و آبجو سازی میخواهید از 0 تا 20 مدرج شده و اگر برای خواندن میزان چگالی آب یا مایع دیگر میخواهید از 5- تا 10+ مدرج شده است
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با تشکر از دوست عزیز جلال و ابراز محبت شما
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست همیشگی نازلی و تشکر از لطف شما
محبت نمودید و خجالت دادید
از قول من به پدرتان شلام برسانید و برای ایشان آرزوی سلامت دارم
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز پروین
شرمنده هستم که مقاله آن مدتهاست تهیه شده ولی بدلیل فراموشی هنوز منتشر نشده است. حقیقت را بخواهید تصور میکردم منتشر کرده ام
بچشم و حتما و در مقاله بعد از شراب آلو آنرا منتشر میکنم
پیری است و هزار عیب عرفی و شرعی
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
واژه انتهورا استعاره ایست از شراب آسمانی و بهشتی
اگر به سوالات مطرح شده دوستان و جوابهای طولانی حقیر در مقالات قبلی توجه کرده باشید آنرا بارها توضیح داده ام. ساکی نوعی براندی ژاپنی است که از نوعی برنج ویژه تهیه میشود
همچنین برای تخمیر آن برنج مخصوص نیاز به نوعی برنج دیگر است که دارای قارچها و باکتری ویژه است که متاسفانه هیچکدام در ایران قابل تهیه نیست
اگر دقت کرده باشید سعی من بر آن است طرز تهیه مشروبی را در اختیار دوستان قرار دهم که امکان تهیه آن در ایران باشد وگرنه تکیلا هم مشروب خوبی است ولی تهیه آن در ایران غیر ممکن است
حال اگر من مقاله ای در این مورد بنویسم برای دوستان چه ارزش یا فایده ای دارد
در مورد جداکردن هسته انگور قبل از تخمیر ، اگر امری غیر ممکن نباشد حداقل بسیار سخت است. در هسته انگور نوعی رزین وجود دارد که ویژه شراب انگور است و سایر شرابها آن طعم رزینی یا استری را ندارند. ولی اگر به این طعم علاقه ای ندارید راه ساده تر آنست که همان ابتدا و قبل از تخمیر ائلیه انگور له شده را آب بگیرید که با کمک کیسه متقال امکان پذیر است و البته نوعی آبمیوه گیری هم وجود دارد که همین کار را انجام میدهد و اگر روزی فرصتی شد مقاله ای راجع به این روش آبگیری انگور خواهم نوشت
اینکه نوشته اید شراب بهتری خواهیم داشت بسته به ذوق و سلیقه و دهان مزه شما دارد و بقول معروف گروهی این گروهی آن پسندند
فراموش نکنید شرابسازی هنر است و تجربه های مختلف به آن ارزش و بها میبخشد
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز عباس
اگر شما همان دوستی هستید که ایمایل فرستادید فکر کنم جواب کامل را دادم ولی بهر حال
بعضی افراد نسبت به گاز سولفید یا اکسید گوگرد حساسیت دارند و بعصی از کارحانجات مقداری از این گاز را برای جلوگیری از فساد به شراب اضافه میکنند. گاهی انگوری را شما از بازار میخرید دارای مقداری گوگرد است که باغداران برای جلوگیری از حمله حشرات و قارچها با آب مخلوط کرده و روی انگور و تاک میپاشند. اگر قبل از چیدن انگور این گ.گرد از بین نرود و انگور تبدیل به شراب شود میزان گاز سولفید بالا میرود و کسانی که حساسیت دارند گرفتار سرگیجه و سردرد میشوند. در قدیم چنین افراد حساسی از دارویی استفاده میکردن که حدود نیمساعت قبل از نوشیدن شراب میخوردند. در مورد این قرص و اطلاعات بیشتر در مقاله ای خواهم نوشت و توضیح کامل خواهم داد و علت پاسخ ندادن صریح آنرا به این حساب بگذارید که من پزشک نیستم و توصیه داروی شیمیایی به کسی نمیکنم ولی اگر فرصت دهید که با دوست دست اندر کاری مشاوره کنم نام آن دارو را خواهم نوشت
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
دورد
با تشكر از جواب هاي جالب جنابعالي

انتهورا يعني شراب آسماني لغت عربي است يا فارسي ؟ سپاس
شرمنده ملا لغتي شده ام فقط جهت اطلاع مي پرسم و اميدوارم كه باعث كدورت خاطر نشده باشم

Anonymous ناشناس said...
با سلام به شما ساقی عزیز درست کردن شراب بدون قفل هوا و آبسنج نمیشود؟

Anonymous هرمز said...
اگر خارج از ایرانی درد و رنج و احجاف و گرسنگی و بدبختی های مارا حس نمیکنی و نمیفهمی که مهمان میوه میخواهد شام می خواهد ...... میخواهد و ما همه این را برای کودکان دلبندمان نداریم

Anonymous ناشناس said...
سلام استاد متاسفانه من در شرایطی زندگی می کنم که چون در مجاورت افرادی مدهبی هستم نمیتوان جایی را برای مگهداری شراب به روشهایی که شما گفتید با قفل و ... داشته باشم یک بار هم طبق دستور شما بشکه ای درست کردم اما دوستان زحمت کشیدند و قفل را برداشتند و... بهر حال ایا روش تهیه ساده تر و سریع تری برای شراب در منزل هست ?

Anonymous takin said...
بزرگوار یک نکته مهم از فلم افتاده و اون تکخوری و خوردن در خلوته

Blogger Mehran said...
بسیار به جا و آموزنده فرمودید.

Links to this post:
ایجاد یک پیوند