شراب گلابی عسلی - یا شکری

نوعی شراب قوی و مجلسی و از زمان روم باستان مورد استفاده قرار میگرفته است. تهیه آن آسان ولی نیاز به زمان طولانی برای رسیدن به مرحله بلوغ کامل نیاز به حدود 18 ماه زمان آمیزه را دارد. بسیار لطیف و معطر (بخصوص با عسل) و آنرا شراب خدایان مینامیدند. در روم باستان از گلابی وحشی برای تهیه اینگونه شراب استفاده میشده است.

این دستورالعمل برای تهیه حدود 5 لیتر شراب است.

مواد لازم:

گلابی رسیده 2.5 کیلو

عسل یک کیلو (یا 1.3 کیلو شکر)

آبلیمو یک قاشق غذاخوری

کشمش 150 گرم (اگر شکر مصرف میکنید نیم کیلو کشمش)

مخمر 5 گرم

آب چشمه حدود 5 لیتر

ابزار لازم:

بشکه تخمیر 5 لیتری (دو عدد باشد بهتر است ولی از یک بشکه نیز میتوان استفاده نمود)

همزن

کارد تیز و تخته

کیسه صافی

قفل هوا

لوله سیفون

دیگ استیل

شیشه تیره و چوب پنبه

** نویسنده را باور بر اینست که دوستان عزیز از ضد عفونی کردن ، روش کلی تهیه شراب ، آبسنجی ، کاربرد جدول انتهورا ، بشکه تخمیر ، کیسه متقال صافی ، قفل هوا 1 و 2 ، همزن ، سیفون کردن ، شیشه کردن شراب ، آمیزه کردن شراب ، فرق بین مصرف شکر و عسل ، انواع مخمر موجود در بازار اطلاع داشته و نیازی به توضیح واضحات نیست.

طرز تهیه:

ابتدا ابزار را ضدعفونی کرده ، سه لیتر آب را در دیگ تقریبا 5 لیتری روی حرارت گذاشته و بجوشانید.

در همان هنگام با کمک کارد تیز و تخته قسمت گوشتی گلابی را جدا و ریز ریز کرده و درون بشکه تخمیر ریخته و هسته و ساقه و مازاد را دور بریزید.

آبجوش را روی گلابی ریز ریز شده بریزید و آبلیمو را اضافه کنید و کاملا همبزنید ، درب بشکه را بسته و بگذارید در محیط گرمی تا 24 ساعت استراحت کند.

کشمش را ساطوری کنید و درون بشکه بریزید.

دو قاشق عسل (یا شکر) را با مخمر در لیوانی ریخته و قدری آب ملول (نیمه گرم) اضافه و همزده تا کاملا حل شود. به بشکه اضافه کرده کاملا همبزنید.

قفل هوا را نصب کنید.

تا مدن یک هفته ، روزی یکبار این مخلوط را هم بزنید.

.....

روز هفتم ، با کمک کیسه متقال با دقت محتویات بشکه را صاف و تفاله گیری کرده ، تفاله را دور بریزید.

آب میوه بدست آمده را درون بشکه تخمیر ثانوی بریزید. (یا همان بشکه کاملا شسته و تمیز شده)

عسل (یا شکر) باقیمانده را اضافه کنید و همبزنید تا حل شود

آنقدر آب اضافه کنید تا سطح آب به ده سانتیمتری بشکه تخمیر برسد. (جمعا حدود پنج لیتر)

قفل تخمیر را نصب کنید.

هفته ای دو بار سری به بشکه بزنید و فقط آب موجود در قفل هوا را کنترل و در صورت لزوم اضافه کنید.

بگذارید چهار هفته در بشکه تخمیر بماند.

.....

آخر هفته چهارم ، سیفون کنید و دوباره به شیشه تخمیر باز گردانید و قفل هوا را نصب کنید و بگذارید هشت هفته دیگر بماند. هفته ای یکبار قفل هوا را کنترل کنید.

.....

پس از هفته هشتم ،مجددا سیفون کنید ، قفل هوا را نصب کنید و بگذارید 12 هفته دیگر در بشکه بماند.

.....

حدود حدود شش ماه از شروع کار گذشته است. با دقت سیفون و درون شیشه تیره رنگ ریخته درب شیشه ها را چوب پنبه کنید و بطور افقی در مکانی تاریک و بسیار خنک (بین 14 تا 17 درجه) بمدت یکسال آمیزه شود.

نوش جان شما با خدایان هم پیمانه اید.

مقاله بعدی: طرز تهیه شراب به

برچسب‌ها: , ,

7 Comments:
Anonymous ناشناس said...
سلام،وبلاگت عالیه،متشکرم
من یک سوال دارم
منظور از "بطر" شیشه های 1 لیتری هست یا 600 سی سی؟

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
معمولا اندازه بطری در مورد آبجو 330 سی سی و در مورد شراب 750 سی سی است مگر آنکه اندازه بطری یا شیشه بنحو دیگر مشخص شود
موفق باشید
ساقی

Anonymous Oudi joon said...
ba salam khedmate ostade gerami va ba tashakor faravan babat maghale sharabe golabi ke kamelan be moghe bood chon golabi haye bagh ma taze residan.
agar emkan dare lotfan tarz tahiye sharab anar ro ham tozih bedid,
va soale akhar man az alo ghatre tala sharab gozashtam alan ham be khobi takhmir mishe mikhastam bebinam nokte khasi darmorede in sharab hast va inke che ghadr niyaz be khabanidan darad.]
ba tashakore faravan
Oudi joon

Blogger انتهورا said...
با سلام به اودی عزیز
تهیه شراب انار نسبتا آسان است و تنها اشکالی که دارد موضوع آبگیری انار است که فقط با کمک صافی امکان پذیر است و باید آنرا با فشار کف دست و مالیدن دانه های انار به بدنه صافی انجام داد تا ناردان شکسته نشود زیرا باعث تلخی و مزه گس زیاد شراب میشود. از طرف دیگر باید اواخر تابستان و اوایل پائیز باشد که انار کاملا رسیده و شیرینی کامل باشد
شراب انار نیاز به سبزی معطر مانند نعنا و یا گلپر دارد تا طعمی دلپسب بهم بزند و اگر فرصتی شد بعد از شراب به که در حال تهیه آن هستم نتیجه مقدماتی خوب داد ، میرویم سر وقت انار
در مورد قطره طلا و آلو زرد و آلو سیاه شراب خوبی تهیه میشود ولی از آن بیشتر برای تهیه براندی استفاده میشود که نوع اروپای شرقی و بخصوص براندی آلوی کرواسیا بنام (شلو وِویتزا) معروفیت جهانی دارد که از آلو وحشی استفاده میشود و یکی از منابع درآمد کشورهای تازه تاسیس یوگسلاوی سابق است و اگر فرصتی شد راجع به انواع براندی ها مقاله مفصلی در آینده خواهم نوشت (البته قبلا نوشته شده ولی گسترده تر) و توضیح کامل در مورد انواع براندی با ارزش خواهم داد
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
salam saghi aziz
mitnam beporsam manzur az(mey nab) chist
ba tashakor

Blogger انتهورا said...
با سلام به ناشناس عزیز
می ناب در عالم عرفان استعاره ای از ایمان و قداست و در دنیای ادبیات اشاره به سرشت پاک انسانی دارد و کمتر ادیب و شاعری از می ناب بعنوان مشروب مستی آور یاد کرده البته به استثنای یکی دو شاعر شوریده
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
چرا شیشه ها باید افقی بخوابند؟

Links to this post:
ایجاد یک پیوند