شراب گیلاس

مواد لازم:

گیلاس تازه و کاملا رسیده 2.750 کیلوگرم

شکر 1.5 کیلوگرم

آب حدود چهار لیتر

مخمر پنج گرم

ابزار لازم:

دیگ 8 لیتری ، کیسه متقال یا توری ریز ، شیشه تخمیر 5 لیتری ، دستکش یکبار مصرف ، تشت یا لگن ، لوله سیفون ، قفل تخمیر ، همزن.

طرز تهیه:

گیلاس را چوبگیری کرده و بشوئید. درون تشت یا لگن بریزید و با کمک دستکش و فشار کف دست تا حد امکان هسته گیری و له کنید دقت کنید به هسته صدمه وارد نشود و نشکند.

آب را بجوش آورید ، روی گیلاس ریخته و هم بزنید ، روی آنرا بپوشانید ، بگذارید تا 48 ساعت در محیطی گرم بماند.

با استفاده از کیسه صافی عصاره گیلاس را بگیرید.

عصاره حاصل را درون دیگ پخت ریخته و حرارت دهید تا بجوش آید ، شکر را اضافه کنید تا حل شود. بگذارید خنک شود.

مخمر را با 2 ق.غ. شکر در لیوان آب حل کنید ، با عصاره گیلاس بدرون بشکه تخمیر بریزید و هم بزنید ، حجم شیشه تخمیر را تا 5 لیتر برسانید (تا دهانه شیشه تخمیر حدود 10 سانتیمتر خالی باشد).

قفل هوا را نصب کنید.

بگذارید حداقل 14 روز در محلی با حرارت 21 تا 27 درجه سانتیگراد و بدور از نور بماند.

سه روز پس از زمانیکه از جوش افتاد آنرا فیلتر کنید و بگذارید در بشکه تخمیر ثانوی و در محیطی با حرارت ثابت 21 درجه تا حدود سه ماه بماند یا آنکه کاملا صاف و ذرات معلق رسوب شود. قفل هوا فراموش نشود.

سیفون کرده و قدری دهان مزه کنید ، مطابق سلیقه خود قدری شکر یا آب لیموی تازه افشره اضافه کنید و بگذارید تا 15 روز دیگر در شیشه تخمیر بماند. قفل تخمیر فراموش نشود.

درون شیشه سیفون و چوب پنبه کنید. در مکانی خنک و ناریک بطور مورب نگهداری کنید. پس از 6 ماه آمیزه قابل مصرف است.

مقاله بعدی: طرز تهیه شراب گلابی (شراب خدایان)

برچسب‌ها: ,

32 Comments:
Anonymous ناشناس said...
سلام و خسته نباشید به جناب انتهورا.می خواستم تشکر کنم بخاطر این مطالب خوب و نویی که در بلاکتون گذاشتید.یک سوال داشتم که اگر جواب بدید ممنون می شم.می خواستم بدونم اگه هنگام تهیه آبجو از ماء الشعیر کف های تشکیل شده را بر نداریم چه اتفاقی می افتد.راستش من می خوام تا حد امکان در ظرف را باز نکنم

Blogger انتهورا said...
با سلام به امیر عزیز
بسیاری از برداشتن کف روی سطح آبجو خودداری میکنند ولی این امر به این دلیل به صافتر شدن آبجو کمک میکند که مقدار زیادی از ذرات رسوبات معلق در حال تخمیر شدن روی سطح کف بالا میآید و برداشتن آن به شفافتر شدن آبجو کمک میکند. بسیاری بر این نظرند که آبجو حتما دلیلی ندارد در این مرحله دستکاری شود
تجربه نشان میدهد که دو صحیح است و در محیط استریل و تمیز میتوان اینکار را انجام داد ولی در محیط هایی که هوا آلودگی قارچی دارد باعث فساد در آبجو میشود
فیلتر کردن آبجودر کارخانجات بزرگ این مشکل را از جلوی پای آبجوسازان حرفه ای بر میدارد ولی در آبجو سازی خانگی قدری کدر بودن آبجو را اغماض میکنند
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
سلام می کنم یه ساقی عزیز و باصفای خودمون.عرض خسته نباشید دارم.استاد من وبلاگ شما رو با دقت مطالعه کردم و در این میان چند سوال برام پیش اومد.
1- شما در یه جایی گفته بودید که میتوان از زنجفیل به عنوان مخمر استفاده کرد.می خواستم ببینم این زنجفیل چقدر رو مزه شراب تاثیر منفی می ذاره
2-چرا زنجفیل اثر تخمیری دارد؟
3-در قسمت آموزش آبجو شما نوشته بودید که "مخمر را با دو قاشق غذا خوری شکر مخلوط کرده و حل کنید" راستش من منظورتونو نفهمیدم
4- آبی که مخمر آبجو را در آن حل می کنیم باید جوش باشد یا ولرم یا سرد
می دونم زیاد سوال کردم.شما هر چند تاشو دوست داشتید جواب بدید.ممنون از لطفی که به من دارید.موفق باشید

Anonymous ناشناس said...
bebakhshid ye soali ro faramoush kardam beporsam.aya shoma etela'ati darbareye "wild yeast" darid...man shenidam ke besiari az sharabsazane ghadimie amrika az in noe mokhammer estefade mikardand.
bazam mamnoon

Blogger انتهورا said...
با سلام به پی جی عزیز
زنجفیل (زنجبیل) قادر به اجرای نقش مخمری نیست. بیشتر برای استفاده از طعم آن مورد استفاده قرار میگیرد. و اگر جایی اشاره به استفاده از زنجفیل بعنوان مخمر شده منظور از طعم آنست نه اثر کردن ان بعنوان مخمر.
این مخمر طبیعی یا مثنوعی است که با کمک شیرینی (مثلا شکر) عمل تخمیر را انجام و میتواند عصاره زنجفیل را خارج و جینجرایل یا با لیمو مثلا لیموناد بسازد
پس زنجفیل اثر تخمیری ندارد بلکه بیشتر بعنوان طعم و مزه در مشروبات بکار میرود. به خواص پزشکی آن اشارتی نداریم که در مایه کار ما نیست
در مورد مخمر باید گفت هر کجا که نامی از مخمر برده میشود منظور مخمر خشک است و مخمر خشک بدلایلی در مجاورت هوا خاصیت خود را از دست میدهد و بهمین جهت برای آن تاریخ مصرف و نگهداری آن در بسته بندی عایق از هواست. برای فعال کردن مخمر نیاز به محیط مرطوب است ولی باز هم به تنهایی تحریک و آماده نیست و نیاز به ماده ای شیرینی دارد تا آنرا تجزیه کند. بهمین جهت آنرا با شکر و آب مخلوط و نتیجه کار فعال شدن مخمر است که شروع به شکستن شیرینی و تبدیل آن به الکل و گاز اکسید کربن میکند
آب یا هرگونه مایع که بعنوان کاتالیزور یا سهولت کار در عمل تخمیر بکار میرود باید حرارتی حداکثر تا 45 درجه داشته باشد که این درجه حرارت را بنا به عرف گرم مینامند و اگر آب از 45 درجه گرمتر باشد مخمر را نابود میکند
مخمر وحشی نوعی تعریف عمومی است و گرنه چنین چیزی بصورت ماده یا جسم وجود ندارد. باکتریهای هوازی را که در هوای زیر زمینهای بسیار بزرگ تهیه آبجو بطور طبیعی وجود دارد مخمر وحشی مینامند
خمیر ترش که از باقیمانده خمیر چند روز مانده در نانوایی ها برای تخمیر جدید بکار میرود مخمر وحشی مینامند
هرگونه بکتری یا قارچ که در هوا وجود داشته و اثر بر ماده شیرینی داشته باشد مخمر وحشی مینامند
اگر تعریف غلطی نباشد هرگونه باکتری یا قارج که بتواند ماده شیرنی را بشکند مخمر وحشی است (البته تعریف علمی کاملی نیست) و باید در مورد آن تحقیقات زیادتر نمود
نکته مهم در مورد مخمر وحشی آنست که همیشه تبدیل الکلی نمیکند و گاهی مستقیما ماده شیرین را تبدیل به اسید میکند
امید آنکه توضیحات کافی بوده باشد
ساقی

Anonymous ناشناس said...
salam ostad
bebakhshid aya mitavan keshmesh ra jooshannd va mesl khorma shire anra gereft va az shire keshmesh baray tahie aragh estafade kard
ba tashakor faravan

Blogger انتهورا said...
با سلام به ناشناس عزیز
از شیره انگور و خرما مطمئن هستم که میشود شراب و سپس عرقگیری نمود ولی شیره کشمش را نه آزمایش کرده ام و نه حتی میدانم چنین محصولی در بازار موجود است
البته لازم است بگویم هر ماده شیرینی قابل شرابگیری و در تنیجه عرقگیریست ولی چون آزمایش نکرده ام نه از بازده و نه از طعم و مزه آن اطلاعی ندارم
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
salam saghi aziz
ba arz mazerat yek soal dashtam mikhastam bedunam aya mokhamer keyk saritar ghand ra be alkol tabdil mikonam ya mokhamer nan va kodamyek az in do mokhamer shiriny bishtary ra be ghand tabdil mikonad manzooram tavanay dar tabdil bishtar be alkol ast
sepasgozaram

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
در شرایط مساوی و متعادل محیطی مخمر کیک بهتر از مخمر نان عمل میکند. علت آن مقدار زیادتر انواع مواد معدنی در مخمر کیک است ولی اینکه جقدر شیرینی موجود در مایع شراب را تبدیل به الکل میکنند بستگی به اشباع مقدار شیرینی در مایع دارد و اگر مقدار شیرینی زیاد باشد تخمیر متوقف و شراب شیرین میشود . هنر شرابساز آنست که با در دست داشتن اطلاعات کافی آن شرابی را که مایا است تهیه کند
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
در شرایط مساوی و متعادل محیطی مخمر کیک بهتر از مخمر نان عمل میکند. علت آن مقدار زیادتر انواع مواد معدنی در مخمر کیک است ولی اینکه جقدر شیرینی موجود در مایع شراب را تبدیل به الکل میکنند بستگی به اشباع مقدار شیرینی در مایع دارد و اگر مقدار شیرینی زیاد باشد تخمیر متوقف و شراب شیرین میشود . هنر شرابساز آنست که با در دست داشتن اطلاعات کافی آن شرابی را که مایل است تهیه کند
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
سلام آقای انتهورا.امیدوارم که حالتون خوب باشه
برادر می شه بگی با مخمر آبجو به غیر از خود آبجو دیگه چه نوشابه های الکلی دیگری می شه تهیه کرد ؟
و یه سوال دیگه : اگه آبجو را تقطیر کنیم چی بدست میاد؟

Blogger انتهورا said...
با سلام به ناشناس عزیز
از مخمر آبجو برای تخمیر شراب میتوان استفاده کرد ولی قدرت تخمیر مخمر شراب را ندارد. این مخمر مخصوصا برای تخمیر شیرینی غلات ساخته شده است
از تعریق آبجو با روشهای مختلف دو نتیجه کلی بدست میآید: ودکای واقعی یا ویسکی
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
سلام.ممنون که به سوالاتم جواب دادید.بی صبرانه منتظر مطلب بعدی شما (شراب گلابی) هستم.
با تشکر از شما

Anonymous ناشناس said...
ُسلام
خسته نباشید
می خواستم بدون اسم تجاری مخمر شراب چیه یعنی به مغازه دار باید بگم چی می خوام و آیا به راحتی مخمر آبجو پیدا می شه.
متشکرم
نادر

Blogger انتهورا said...
با سلام به نادر عزیز
اسم تجاری آن همان مخمر است ولی مشکل میتوانید مخمر شراب یا آبجو پیدا کنید راه دیگر آنست به مقاله پرسش و پاسخ در مورد مخمر مراجعه کنید تا جایگزین آن را بیابید و نام انگلیسی آن بشرح زیز است
Wine Yeast
Beer Yeast
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
خونه ات آباد

Anonymous ناشناس said...
با سلام
از جوابتون ممنونم
ضمنا مخمر آبجو توی ایران به راحتی پیدا می شه یعنی خیلی از عطاریها و اکثر سوپر مارکت های بزرگ اونو می فروشن ولی مخمر شراب رو اولین بار که اسمشو می شنوم.
متشکرم نادر

Anonymous ناشناس said...
با سلام
اگر برای تهیه شراب به جای مخمر شراب از مخمر آبجو استفاده کنیم مقدار استفاده همان است یا تغییر میکند؟
با تشکر
نادر

Anonymous ناشناس said...
سلام
آیا دستگاه آب سنج و الکل سنج با هم فرق دارند؟
در ایران این دستگاهها را از کجا باید خرید؟ قیمت آنها چقدر است؟

Anonymous ناشناس said...
دوستان عزیز.لطفا با طرح سوالهای تکراری آقای ساقی را اذیت نکنید.ایشان بارها به این سوالات در قسمت نظرات پاسخ دادند.نادر عزیز پیشنهاد می کنم از مخمر آبجو برای تهیه شراب استفاده نکنی (تخمیر انجام می شه ولی نتیجه زیاد جالب در نمیاد)اگه مخمر شراب پیدا نمی کنی بهتره بری و از مغازه ی لوازم شیرینی پزی مقداری مخمر کیک بخری یا مخمر نان.در جواب دوست ناشناس هم باید بگم که آب سنج و الکل سنج با هم خیلی فرق دارند (لطفا قبل از طرح سوال به مقالات پیشین و قسمت نظرات هر بخش مراجعه کنید)در ولیعصر تهران یه جایی هست که بورس لوازم آزمایشگاهی فروشی است.از اونجا می تونی هم آب سنج بخری و هم الکل سنج.الکل سنج از 1500 تومن داره تا 7000 تومن.اگه یه الکل سنج اکراینی یا فرانسوی با قیمت متوسط بخری کارت راه میوفته.
با عرض پوزش از استاد ساقی

Anonymous ناشناس said...
با سلام و تشکر از شما به خاطر توضیحات خوب و کامل
اگر مقدار مواد اولیه برای تولید شراب گیلاس را چند برابر کنیم آیا مقدار مدت زمان اولیه 14 روز و خواباندن حدود سه ماه بیشتر می شود و یا مقدار شراب در زمان تاثیری ندارد .
با تشکر

Anonymous ناشناس said...
سلام جنای ساقی.من این مقاله رو خوندم و 16 برابرش کردم.الان دو ماهی میگذره زمانی که برای فیلتر کردن در دبه رو باز کردم یه کم مزه سرکه میداد،البته بعضی دوستام میگفتن نه مزه سرکه نمیده.حالا چهجوری بفهمم که سرکه شده یها نه ؟ اگه شده یا داره میشه چه باید کرد؟ولی زمان تست خوب خط مینداخت.ممنون

Anonymous ناشناس said...
سلام من امسال با 18 کیلو انگور8 لیتر شراب کشیدم والان خیلی پشیمونم که چرا بیشتر نکشیدم.تو اینترنت و سایت شما خیلی گشتم که تهیه ی شراب گیلاس رو یاد بگیرم و همه جا نوشته بود 4 لیتر اب و قفل هوا و این جور چیزا.من4 سال پیش یه رفیق داشتم که از گیلاس یجور خیلی ساده تر و بدون قفل هوا و اضافه کردن اب شراب میساخت.الان دیگه باهاش ارتباطی ندارم شمارشم گم کردم. شما میتونین بگید چطور اینکارو میکرد.تا جایی که یادم میاد عین شراب انگور اینکارو میکرد. اگه ممکنه یکم توضیح بدین چون من روانیه شرابم مصرفم خیییلی کمه ولی اگه نباشه هم نمیشهاز وقتی با شراب اشنا شدم دیگه عرق خوریم مرد. فقط دوبار توی 4 ماه خوردم.چه جنسه نابیه این شراب .

Anonymous ناشناس said...
lotfan va khaheshan javabe soale balaye mano bedin.kheili motshakeram.

Anonymous feri said...
bullshit recepi,1.5 kilo shekar baraye 2 kiloo gilas???in sharabe shekare dige,shekar mozer va sammie va nabayad ba sharabe naab ghaati beshe

Anonymous راستین said...
درود, ساقی شراب گیلاس رو خیلی ساده و کم توضیح دادین, و از خیلی جاهاش راحت گذشتین, میخوام بپرسم در مدت چهارده روز اول نیازی به هم زدن نیست؟ مثله شراب انگور که هر روز باید همش میزدیم.

Anonymous ناشناس said...
سلام میکنم خدمت تمامی دست اندرکاران این وبلاگ قوی و آموزنده طبق گفته ی شما من شراب گیلاس درست کردم و هفت ماه گذاشتم استراحت کرد و بعد سیفون کردم فقط موقعی که داشتم سیفون میکردم انگار یه مقدار بوی ترشیدگی از خودش میداد و مثل اینکه درصد الکلش بالا رفته بود ممنون میشم اگه جوابمو بدبد که آیا این عادیه؟ یا خیر یا ایراد از کجاست...

Anonymous ناشناس said...
:Telegram

R_antahoora@

Blogger Unknown said...
عادیه

Blogger باریستا said...
سلام بر ساقی ما ساقی انتهورا
استاد یه سوال دارم...
چرا برای شراب گیلاس مستقیم از خود گیلاس استفاده نکنیم؟ چرا آب اضافه کنیم و بپزیمش؟ این شراب مربای گیلاس یا شراب شربت گیلاس. علتش رو لطفا بهم بگید.🙏🙏

Anonymous ناشناس said...
درود برشما
لطفاً بفرمایید م بجای شکر آبا میشود از شکر ارگانیک قهوه ای یا نبات استفاده کرد
واینکه چ مقدار
سپاس از سایت بسیار ارزشمند شما

Anonymous ناشناس said...
2.75 گیلاس ماست و 4 لیتر آب و 1.5 کیلو شکر میشود 8.5 کیلوگرم چطور در آخر ما باید آب اضافه کنیم تا حجم شیشه تخمیر به 5 لیتر برسد؟ ما که مواد اولیمون 8.5 کیلوست ... لطفا دقیقا مقدار آب را که روی گیلاس ها میریزیم و میزان آبی که بعد از جوشاندن می ماند را بگویید حدودا.ممنونم. مطالبتون واقعا گنگ هستند