شراب جو

هنوز بر سر نام اصلی این محصول توافق رسمی بعمل نیامده و در هر کشوری آنرا با نامی مختلف میشناسند. روستا نشینان انگلیس (که شاید اولین سازنده آن باشند) آنرا "شراب جو" نامیدند ولی در آمریکا آنرا "آیل جو شراب مانند" مینامند. برای سهولت کار نوشتن به همان نام شراب آبجو اکتفا میکنم.

از این جهت نام آنرا شراب مینامند که درجه الکلی آن بالا و باید مدت زیادی آمیزه شود و از آنجهت آنرا آبجو مینامند زیرا نیاز به‌رازک برای طعم دادن دارد، در هنگام لیوان کردن کف میکند و موقع مصرف باید آنرا جرعه جرعه نوشید. در هر حال طعم آن آبجو مانند و گیرایی آن نظیر شراب است. امروزه در بعضی نقاط دنیا تولید میشود ولی بازار جهانی قابل توجه پدید نیاورده است. علت آنرا از نظر تجاری شاید گران تمام شدن تولید آن نامید. این شراب دارای استاندارد الکلی معینی نیست و میتواند حاوی 8٪ تا 12٪ الکل باشد و برای کسانی‌که با دیدی علمی به شرابسازی نگاه میکنند این نکته را مشخص کنم که مقداری آبسنجی مایع اولیه باید بین 1.090 تا 1.120 باشد.

تهیه این شراب با چندین روش کاملا مختلف انجام میشود و در نتیجه تولید نهایی از نظر رنگ و طعم و مزه نیز فرق زیادی با هم‌دارند. بهترین نتیجه با بشکه تخمیر شیشه ای بدست می‌آید.

** پیش از شروع مراحل مختلف تهیه هر گونه شراب از ضدعفونی کردن ، روش کلی تهیه شراب ، آبسنجی یا رفراکتومتر ، کاربرد جدول انتهورا و حسابگر تولید شراب، بشکه تخمیر ، کیسه متقال صافی ، قفل هوا (1) یا (2) یا (3) ، همزن ، سیفون کردن ، شیشه کردن شراب ، آمیزه کردن شراب ، شکر یا عسل ، انواع مخمر موجود در بازار ، فعال کردن مخمر و یادداشت مراحل مختلف تهیه و آماده سازی شراب اطلاع داشته باشند. برای درک کامل جزئیات ، مطالعه فرهنگ واژه ها و پرسش و پاسخ و چه کنم؟ را فراموش نکنید.

این دستورالعمل برای تهیه تقریبا 5 لیتر شراب است.

روش روستایی انگلیس

در تهیه نوع اول این شراب میتوان از انواع جو ساده یا بوداده و یا مخلوطی از آنها استفاده نمود. این شراب به دو‌سال زمان برای بهترین نتیجه، نیاز دارد. همچنین به دو نوع قفل هوا نیاز دارد.

مواد لازم:

جو 500 گرم

رازک 20 گرم

کشمش 500 گرم

سیب زمینی 500 گرم

شکر 2 کیلو گرم

لیمو ترش یک عدد

پرتقال یک عدد

مخمر 5 گرم

آب جوشیده 3.5 لیتر

طرز تهیه:

کشمش را با کمک کار تیز و تخته آشپزخانه ریز ریز کنید.

سیب زمینی را شسته و با کمک کارد ریز ریز کنید.

جو را کاملا شسته و سپس در دیگی از جنس استیل بمدت سی دقیقه بجوشانید.

در دقیقه پانزدهم، 15 گرم از رازک را اضافه کنید.

از روی حرارت برداشته و بقیه رازک را اضافه نموده و هم‌بزنید. درب ظرف را گذاشته، بگذارید ده دقیقه بماند.

از صافی عبور داده و مایع حاصل را به‌بشکه تخمیر (ترجیحأ شیشه ای) منتقل کنید.

شکر، سیب زمینی، آب‌لیمو، آب پرتقال و زنجبیل را اضافه کنید و هم‌بزنید تا کاملا حل شود.

بگذارید خنک شده و تقریبا هم‌درجه حرارت محیط اطاق شود.

مخمر را فعال نموده، اضافه کنید و هم‌بزنید.

قفل هوا را نصب کنبد.

به‌مدت دو هفته و هر روز یک‌بار هم‌بزنید.

تصفیه کنید و مجددا به بشکه تخمیر (ترجیحأ شیشه ای) کاملا تمیز شده منتقل نموده و قفل هوا را نصب کنید.

زمانی‌که آثاری از تخمیر مشاهده نشد، سیفون نموده و دوباره به بشکه تخمیر (ترجیحأ شیشه ای) منتقل نموده و قفل هوای رامک را نصب کنید.

سه ماه صبر کنید و مجددا سیفون کنید و بهمان بشکه تمیز شده منتقل و قفل هوای رامک را نصب کنید.

دوازده ماه صبر کنید و شراب جو کاملا تصفیه شده را شیشه نموده و درب شیشه را تشتک نموده و بصورت واژگون تا شش‌ماه دیگر در محلی سرد و تاریک (مانند زیرزمین) نگهداری کنید. قبل از تشتک کردن روی دهانه شیشه را با یک‌ورقه سلوفن به‌پوشانید.

روش مجازی:

این روش برای کسانی که حوصله دو‌ساله ندارند و حتی امکان تهیه رازک نیز ندارند مناسب است. از روی مواد لازم میتوان فهمید که این آبجو در حقیقت نوعی شراب آبجو مجازی! است.

مواد لازم:

جو نیم کیلو

انگور 1.5 کیلو (رنگ و نوع انگور تاثیر زیادی در طعم و رنگ تولید نهایی دارد)

شکر 2 کیلو

پودر زنجبیل 2 گرم

آب پرتقال 250 سی سی (یا 150 سی سی آب پرتقال کنسانتره ولی بدون مواد نگهدارنده)

آب لیموترش 4 ق.غ.

مخمر 5 گرم

آب 2.5 لیتر

طرز تهیه:

جو را کاملا شسته و با آب بمدت 45 دقیقه روی شعله گاز بطور ملایم بحوشانید.

از روی حرارت برداشته و آنرا صاف کرده و در بشکه تخمیر بریزید (ترجیحأ شیشه ای).

شکر، آب‌پرتقال، آب‌لیمو و پودر زنجبیل را اضافه نموده و هم‌بزنید تا کاملا مخلوط شود. بگذارید خنک شود.

با کمک دستکش انگور را کاملا له نموده، به‌بشکه اضافه کنید.

مخمر را فعال نموده، اضافه کنید، همبزنید.

قفل هوا را نصب کنید.

بمدت دو هفته و روزی دوبار هم‌بزنید.

تصفیه نموده و ظرف تخمیر را کاملا تمیز نموده و مایع را به شیشه منتقل کنید.

قفل هوا را نصب کنید.

هشت هفته صبر کنید، مایع را سیفون و دوباره به بشکه تمیز شده منتقل کنید.

قفل هوای رامک را نصب کنید.

در مکانی خنک و تاریک بمدت سه ماه بگذارید بماند.

با دقت سیفون کرده و به شیشه که یک چهارم قاشق چایخوری شکر (فقط یک نوک ق.چ. و نه بیشتر) به آن اضافه شده، منتقل نمائید. روی دهانه شیشه را یا یک‌ورقه سلوفان پوشانده و تشتک کنید.

شراب آبجو شما آماده مصرف است ولی رنگ آن قدری کدر باقی میماند.

برچسب‌ها: ,

0 Comments:
Links to this post:
ایجاد یک پیوند