موم کردن

با آنکه همیشه سفارش میشود درب شیشه های مشروب (بخصوص شراب) را با چوب پنبه محکم کنید و با این عمل هم مشروب از شیشه خارج نمیشود و هم از آن مهمتر آنکه هوای خارج وارد شیشه نمیشود. اکسیژن که نام آن زندگی بخش است برای شرابی که مراحل تخمیر را پشت سر گذاشته دشمن شماره یک بشمار میرود. برای محکم کاری و جلوگیری از نفوذ هوای آزاد یا باکتری های ناخواسته در محصولات الکلی بخصوص شراب که گاهی ممکن است تا سالها نگهداری شود ، موم کردن درب شیشه که تنها منبع ورود هواست امری لازم است. با موم کاری درب شیشه چوب پنبه شده یا ظرف اگر از راه صحیح و علمی اقدام شود تا چندین سال میتوان آن محصول را با خیال راحت نگهداری نمود. موم کاری آسان ولی نیاز به دقت دارد. موم مذاب بسیار داغ و سوزاننده پوست است. حتی اگر در موقع کار از عینک ایمنی استفاده کنید راه خطایی نرفته اید.

ابزار و مواد لازم:

برای موم کردن نیاز به ظرفی دارید که دسته دار و کوچک (قابلمه دسته دار) و حدود 15 سانتیمتر گود باشد. این ظرف کهنه و قدیمی هم باشد بهتر است چون برای آینده نیز به آن نیاز دارید.

موم معمولی ( گاهی بصورت کلوخه از کندو داران و گاهی در بازار آزاد میتوان تهیه نمود) استفاده میشود. حدود 250 گرم برای آببندی 50 شیشه کافیست. اگر تهیه موم مشکل بود از شمع ارزان استفاده کنید که همان موم قالب گیری شده است.

پودر گچ (گچ الک شده) حدود نیمی از وزن موم.

قاشق همزن

موم کاری کردن:

قابلمه دسته دار را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و موم را درون قابلمه بریزید. حرارت باید همیشه ملایم باشد و هرگز اجازه ندهید که موم مذاب به حالت جوشیدن درآید که خطرناک و سریع آتش میگیرد.

الک چشمه ریز را روی قابلمه قرار دهید و قدری از پودر گچ را درون الک ریخته و با قاشق هم بزنید تا از سوراخهای الک رد شده و درون قابلمه بریزد. ادامه دهید تا همه گچ مصرف شود.

الک را برداشته با کمک قاشق و با ملایمت موم یا شمع مذاب را هم بزنید تا گچ در مایع نفوذ و تقریبا حل شود.

وقتی کاملا حل شد شعله را خاموش و ظرف حاوی موم مذاب و گچ را روی زمین قرار دهید تا سطح اتکاء آن زیاد و خطر چپه شدن را نداشته باشد.

حال شیشه های چوب پنبه شده را یک یک وارونه و سر آنرا درون ظرف موم مایع فرو کرده تا حدود سه سانتیمتر درآن فرو کنید و با کمک دو دست به آرامی شیشه را بچرخانید تا همه اطراف دهانه و روی چوب پنبه کاملا موم گیر شده و دهانه شیشه ، موم اندود شود.

به آرامی شیشه را همانگونه وارونه از مایع خارج و مدتی در هوای آزاد نگهدارید تا موم قدری سفت شود.

حال بدون لمس کردن سر شیشه که موم اندود شده آنرا بحالت معمولی باز گردانید و چند دقیقه در محلی بگذارید تا کاملا موم بحالت اولیه باز گردد و سفت شود.

برای شیشه بعدی خود را آماده کنید و اگر گچ رسوب نمود محتویات ظرف را با قاشق قدری هم بزنید تا دوباره گچ ممزوج و سپس شیشه بعدی را وارونه کرده و موم اندود کردن را ادامه دهید تا همه شیشه ها آب بندی شوند. اگر حین کار موم در قابلمه سفت شد آنرا روی گاز برگردانید و باز با شعله ملایم مجددا آنرا بصورت مایع (ذوب شده) در آورید و عمل موم کاری را ادامه دهید.
5 Comments:
Anonymous ناشناس said...
ظرف قهوه جوش برای این کار عالی جواب میده

Anonymous ناشناس said...
با سلام.
آيا منظور از موم همان پارافين هست كه براي شمع استفاده ميشه يا منظور موم عسل هست كه توي بعضي شيشه هاي عسل هم تكه هايش هست؟
در ضمن آيا شيشهاي كه تشتك شده هم ميتوان موم كرد چون براي ما پيدا كردن بطري و چوب پنبه مناسب كار سختيست
و در آخر ميشه راهنمايي كنيد بطري و چوب پنبه رو از كجا بايد تهيه كرد
با تشكر

Anonymous ناشناس said...
من خودم امتحان نکردم ولی به نظر من می تونین از ذغال تصفیه آکواریوم هم استفاده کنید. این ذغال ها اصلا برای همین کار هستند. توی بسته های کوچیک به فروش می رسن که توی دستگاه تصفیه جا بگیره و فکر کنم خیلی هم ارزون اند.

Blogger Unknown said...
اگه دشو ببندیم بدون موم..عیبی نمیکنه..منظورم درب های پیچی مانند

Blogger Unknown said...
خدا شفات بده خیلی اوسکولی یه نگا‌بکن ببین داریم راجع به چی حرف‌میزنیم