شراب سیب زمینی

تاریخچه سیب زمینی:

با آنکه سیب زمینی بیش از یکصد سال نیست وارد ایران شده ولی تاریخ استفاده از این محصول به 7000 سال قبل و از دامنه کوههای آند در آمریکای جنوبی شروع شده است. این محصول در خاک نامرغوب ، محصولی با کمیت کمتر ولی کیفیت بهتری تولید میکند. تاریخ ثبت شده نشان میدهد که سیب زمینی را مردمان سخت کوش کلمبیا و پرو در ارتفاع 5000 متری سطح دریا و در کوهستانهای آند کشت و پرورش میدادند. شاید بزرگترین دلیل بر تولید را نگهداری آسان و ارزش غذایی فراوان آن دانست.

اروپا تا سال 1537 میلادی اطلاعی از این محصول نداشت و حتی پس از وارد شدن آن به اروپا توسط فاتحان اسپانیایی تا سال 1570 کمتر کسی به آن توجه میکرد. زیرا در نوع غذا و خوراک اسپانیایی ها جایی برای سیب زمینی نبود و حتی تا سالهای متمادی اصولا آنرا خوراک طبقه فقیر ، پست و زندانیان میدانستند.

از طرفی گاهی در اثر مصرف آن بیماری حاصل میشد که تا مدتها علت آنرا نمیدانستند و حتی در محافل اشرافی آنرا خوراک شیطان مینامیدند. در حقیقت برگ سیب زمینی مسموم کننده است ولی ریشه غده ای یعنی خود سیب زمینی اصلا سمی نیست مگر آنکه در اثر تماس طولانی با نور خورشید و نگهداری بیرویه و نا صحیح رنگ آن سبز شود. سبزی رنگ پوست سیب زمینی نشانه تشکیل سولانین (Solanine) است که طعم سیب زمینی را تلخ و قدری سمی کرده و بیماری زاست.

از سالهای 1780 بود که سیب زمینی تقریبا در تمام اروپا کاشت و برداشت شد. ایرلندیها را باید پدر کشت سیب زمینی در اروپا نامید زیرا کشت این گیاه با خاک سرزمین خشن و نامرغوب و لم یزرع آنان همراهی زیادی نمود و ایرلند مرکز کشت سیب زمینی اروپا شد. تا اواسط قرن نوزدهم ایرلند وابستگی کامل به سیب زمینی برای سیر کردن شکم جمعیت در حال فزونی خود را داشت و کمبود آن میتوانست مشکل ایجاد کند. در سال 1830 فاجعه بیماری زنگار سیب زمینی (تولید شده از نوعی قارچ که تا سال 1883 شناخته نشد) در ایرلند باعث بروز قحطی و مرگ و میر حدود نیمی از جمعیت ایرلند و پراکنده شدن آنان به سراسر دنیا شد. سیب زمینی توسط ایرلندیهای مهاجر به آمریکای شمالی به آن قاره عودت داده شد!

در واقع در همان سالها خوراک تمام زندانیان اروپایی از جمله فرانسه سیب زمینی آب پز یا پخته بود. مصرف سیب زمینی به آهستگی از طبقه فقیر و زندانی و سربازان درون جبهه ها به محافل بزرگان راه یافت و در اواخر سلطنت لویی پانزدهم بود که رسما در خوراکهای معروف فرانسوی ثبت و مورد استفاده طبقه اشراف پاریس قرار گرفت. امروزه کمتر خوراک روزانه ایست که سیب زمینی بنوعی در آن نباشد و این خود ارزش غذایی آنرا به ثبوت میرساند.

برخلاف بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر سیب زمینی تقریبا تمام مواد معدنی موجود در خاک را با خود دارد و از این جهت شاید بتوان آنرا بهترین محصول کشاورزی دنیا دانست ، هم از نظر سهولت کاشت و برداشت و هم از نظر تنوع در تهیه انواع خوراک و از همه مهمتر قابلیت هضم بسیار آسان. سیب زمینی باید در مکانی تاریک و کاملا خشک نگهداری شود . بیشتر ویتامین و مواد معدنی و انرژی در اطراف پوست آن جمع آوری شده است. سیب زمینی مغذی ترین محصول کشاورزی است که توسط بشر کاشت و برداشت میشود.

دستور العمل زیر برای تهیه پنج لیتر شراب سیب زمینی است. ** نویسنده را باور بر اینست که دوستان عزیز پیش از شروع مراحل مختلف تهیه هر گونه شراب از ضدعفونی کردن ، روش کلی تهیه شراب ، آبسنجی یا رفراکتومتر ، کاربرد جدول انتهورا و حسابگر تولید شراب، بشکه تخمیر ، کیسه متقال صافی ، قفل هوا (1) یا (2) یا (3) ، همزن ، سیفون کردن ، شیشه کردن شراب ، آمیزه کردن شراب ، شکر یا عسل ، انواع مخمر موجود در بازار ، فعال کردن مخمر ، موم اندود و یادداشت مراحل مختلف تهیه و آماده سازی شراب اطلاع داشته باشند. مطالعه فرهنگ واژه ها و برای درک کامل جزئیات ، مقالات پرسش و پاسخ و چه کنم؟ را مرور کنید.

مواد لازم:

سیب زمینی تازه یک کیلو (بدون لکه سبزی یا جوانه)

کشمش نیم کیلو

لیمو سه عدد

پرتقال سه عدد

چای جوشیده و خنک شده یک لیوان

یک کیلو شکر خام (اگر در دسترس نبود از شکر سفید استفاده کنید)

مخمر 5 گرم

آب

طرز تهیه:

مخمر را با دو ق.غ. شکر مخلوط کرده و با کمب آب همبزنید و بگذارید فعال شود.

سیب زمینی را با کمک برس گل و لای آنرا کاملا شسته و تمیز کنید.

با نوک تیز کارد لکه های احتمالی را جدا و جوانه ها را کنده و جدا کنید.

سیب زمینی را با پوست و بکمک رنده ریز کنید و همراه با آب حاصل از رنده شدن در قابلمه بزرگ بریزید.

4 لیتر آب به سیب زمینی رنده شده اضافه کرده و شعله گاز را روشن کرده و بگذارید تا 15 دقیقه بجوشد.

مرتبا همبزنید تا نشتسته سیب زمینی سوخته یا ته نگیرد.

بگذارید آنقدر خنک شود که دست را نسوزاند و سپس بکمک کیسه صافی محتویات پخته شده دیگ را صاف کرده و درون بشکه تخمیر بریزید.

کشمش را با کمک کارد تیزی ریز ریز کنید و در بشکه تخمیر بریزید.

آب پرتقال و لیمو گرفته و درون بشکه بریزید.

چای را به بشکه اضافه کنید.

شکر را با نیم لیتر آب گرم مخلوط کرده ، همبزنید تا کاملا حل شده و آنرا به محتویات بشکه اضافه کنید.

مخمر فعال شده را اضافه کنید و کاملا هم بزنید.

درب بشکه را ببندید و بگذارید سه روز آرام بماند.

.............

از روز سوم محتویات بشکه را همبزنید و تا پنج روز ادامه دهید.

روز هشتم ، محتویات بشکه را با کمک کیسه صاف کرده و مایع صاف شده را به بشکه تمیزی منتقل کنید.

اگر لازم بود آنقدر آب جوشیده ولی خنک شده اضافه کنید و همبزنید تا حجم محلول کلا به پنج لیتر برسد.

قفل هوا را نصب کنید و بگذارید بمدت 15 روز طبیعت وظیفه خود را بدون مزاحمت انجام دهد.

............

شراب خام را با گشاده دستی سیفون کنید طوریکه رسوبات از سیفون عبور نکند.

شراب خام صاف شده را به بشکه تمیر باز گردانید ، قفل هوا را نصب کنید و بگذارید حداقل سه هفته آرام بماند.

............

شراب صاف شده را درون شیشه های آماده و تمیز سیفون کرده ، چوب پنبه کرده، در صورت لزوم موم اندود و در محل تاریک و خنکی به پهلو بخوابانید و بگذارید آمیزه شود.

سه ماه بعد شراب سیب زمینی آماده مصرف است. این شراب را سرد بنوشید.

برچسب‌ها: ,

18 Comments:
Anonymous ناشناس said...
با آرزوی پایندگی و جاودانگی برای استاد.
سلام.

استاد ، شما خودتان شراب سیب زمینی خوردید؟ به نظر نمیرسد مزه جالبی داشته باشد. من شنیده ام که به دلیل بد طعم بودن شراب سیب زمینی صرفاً از الکل آن ، آنهم برای مصارف غیر خوراکی استفاده میکنند.

استاد، چگونه میتوان درصد الکل شراب خانگی را تا 20% بالا برد.

با سپاس

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز علی
البته حق با شماست و شراب سیب زمینی بمزاق وطبع اغلب ایرانیان جور در نمیآید. در روسیه هم این شراب را اغلب کسانی مصرف میکنند که به طعم و مزه آن عادت دارند. موضوع مهمی را که باید به دوستان گوشزد کنم آنست که تعدادی از شرابهایی که جنبه فانتزی دارند دارای طعم و رنگ و دهان مزه مناسب طبع بسیاری نیست و فقط گروهی که شراب سازی را بعنوان هنر آن دنبال و تهیه شرابهای فانتزی پیچیده هستند ، خوش میآید. در فیلیپین از خربوزه درختی (پاو پاو یا پو پو) شرابی تهیه میکنند که نه رنگ و نه طعم و نه مزه خوبی دارد و زحمت تهیه آنهم خیلی زیاد است ولی این شراب را مردم آنجا دوست دارند. یا مثلا کله پاچه ای که اغلب ما با میل و لذت و خیلی هم گران میخوریم از نظر بسیاری غذای نا مناسب و بد بویی است.
علت اصلی نحوه زندگی و عادات و سننی است که با آن بزرگ شده ایم. در همین ایران خودمان هستند کسانی که از خرمالو بدشان میآید و شاید بتوان گفت از آن متنفرند ولی اکثریتی هم آنرا دوست دارند. حتی در میان مشروبات تعداد زیادی هستند که آبجو دوست ندارند ولی شراب را با ولع مینوشند یا بعکس.
پس حق بدهید که اگر دوستانی درخواست مقاله یا طرز تهیه مشروبی را نمودند (هر چند امکان تهیه آن در ایران نباشد یا رنگ و طعم و مزه مناسبی نداشته باشد) بنظر و بخواسته آنها احترام گذاشته شود. مسلما ایرادی نمیگیرید که مقاله تهیه تکیلا بنا بخواهش بسیاری از دوستان منتشر شود هرچند اصلا امکان تهیه آن در ایران و بسیاری از مناطق دنیا نیست.
در مورد اینکه حقیر شراب سیب زمینی خورده ام پاسخ مثبت است و زیاد هم خوشم نیامد هر چند بجای شکر از عسل استفاده شده بود اصلا طعم سیب زمینی نمیداد و علت هم آن بود که سیب زمینی تقریبا قبل از تهیه شراب پخته شده است. دارای طعم استثنایی شبیه ذرت همراه با طعم خاک بود ولی هنوز خودم آنرا تهیه نکرده ام. در هر حال دستور تهیه این شراب را از یک خانم شرابساز روسی گرفته ام.
مقاله تهیه ودکای سیب زمینی آماده است که با روش شراب سیب زمینی تفاوت دارد میتوانید به آدرس زیر برای دریافت آن مراجعه کنید.
meysara1.blogspot.com/2008/01/blog-post_31.html
در مورد بالا بردن درجه الکلی شراب باید بگویم تهیه شراب با در دست داشتن همه امکانات آزمایشگاهی و ابزاری و شیمیایی از 18.5% بالاتر نمیرود و علت آنهم اشباع الکلی در مایع شراب است. بالا رفتن الکل در شراب باعث کشتن و نابودی مخمر ها میشود و زمانی که مخمر از بین رفت شراب دیگر تخمیر نمیشود مگر آنکه مخمر های قوی و حساب شده و موثری در اختیار داشته باشیم و تکنیک تخمیر را تغییر دهیم که آنهم برای شراب خانگی خیلی گران تمام میشود حتی در کارخانجات بزرگ هم هرگز به 20% الکل نخواهد رسید. متاسفانه با امکاناتی که در اختیار داریم خیلی مشکل است که در تولید شراب خانگی حتی آنرا به 16% الکل رساند.
اگر روزی فرصت شد در مورد روش تخمیر در کارخانجات شرابسازی و اختلافات عمده آن با شراب تولید خانگی توضیح خواهم داد.
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
با درود

استاد، یادم هست که در مقالات قبلی برای تهیه ودکا تاکید داشتید که از شکر استفاده نشود. اما در ودکای سیب زمینی از شکر استفاده شده است.
آیا شکر در ودکای سیب زمینی تولید الکل متیلیک نمیکند؟

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز علی
این دستور العمل را من از یک بانوی روسی گرفتم و آنرا آزمایش نکرده ام ولی خود ایشان بطور دایمی از همین روش برای خود مشروب درست میکند و شاید بخاطر وجود قند موجود در سیب زمینی و یا دور ریز اولیه "سر تقطیر" این مسئله حل شده است موفق باشید
ساق

Blogger انتهورا said...
دوست عزیز بهزاد
من سعی کردم سه بار مقاله درخواستی شما را ارسال دارم ولی آدرس ایمایلی که شما نوشته اید و درخواست مقاله پاورپوینت آیل هندی را کرده بودید از قبول مقاله سر باز میزند. احتمالا روش فیلتر شما یا سازمانی که در آن کار میکنید از قبول چنین فایلی امنتاع دارد. لطف کنید آدرس دیگری بدهید تا مقاله را ارسال دارم
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
با سلام و خسته نباشید.

برای شما و سایت پربارتان آرزوی موفقیت دارم.

سئوالی داشتم. آیا منظور شما از لیمو، لیمو شیرین است یا ترش؟

آیا بجای پرتقال میتوان از آلبالو استفاده کرد؟

آیا از آلبالو میتوان شراب گرفت؟

ممنون

Anonymous ناشناس said...
با سلام
استاد آيا مي توان پس از شيشه كردن آبجو آن را در يخچال قرار داد يا اينكه اين دما بيش از اندازه سرد است و مي بايست جاي ديگري در نظر گرفت؟

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
منظور از لیمو همان لیمو ترش است. البته سعی شده که مقاله تصحیح شود ولی خوب گاهی نکته ای از دست میرود. در مورد تهیه شراب از آلبالو بله امکان هست ولی ابتدا باید آنرا اسیدگیری نمود که نیاز به مواد شیمیایی دارد و از حوصله کار ما خارج است
راه دیگری که سادهتر بنظر میرسد و در تابستان آینده آنرا بمورد آزمایش قرار خواهم داد استفاده از شربت آلبالوی تهیه شده در خانه است زیرا با جوشاندن آلبالو مقداری از اسید موجود در آن از بین میرود ولی هنوز کافی نیست
موفق باشید
ساقی

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست ناشناس عزیز
نگهداری آبجو در یخچال پس از بطری کردن کار صحیحی نیست زیرا برودت زیاد یخچال مانع از رشد کامل یخچال میشود و آنرا در همان حالت هنگام شیشه کردن نگهمیدارد
نگهداری در محیطی بین 10 تا 17 درجه حرارت کاملا مطلوب است
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
با سلام خدمت استاد عزیز
من بجهای لیمو ترش از لیمو شیرین استفاده کرده ام چه اشکالی دارد یا خیر اگر اشکال دارد راه حل آن چیست ؟
متشکرم

Blogger انتهورا said...
با سلام به دوست عزیز جلال
اضافه کردن لیمو ترش برای ایجاد محیط اسیدی و سرعت بخشیدن به تخمیر است ولی هنوز از لیمو شیرین برای تهیه آبجو استفاده نکرده ام و در این مورد اطلاعی ندارم
موفق باشید
ساقی

Anonymous ناشناس said...
با سلام
سوالي داشتم، من شراب سيب زميني رو درست كردم و الان 8 روز گذشته و صافش كردم تا 15 روز ديگه هم بمونه.
اما يه بوي خيلي بدي ميده كه فكر كنم از گاز مخمر باشه كه اگه درآخر بوي شراب اينجوري باشه ميريزمش دور.
ميخواستم يه توضيحي در اين مورد و البته درباره مخمرهاي موجود در بازار و فرق اونها با مخمرهاي پخت نان بديد.
آيا اشكالي داره از مخمرهاي نان استفاده كنيم

Anonymous ناشناس said...
سلام
اگه ممکنه روش تهیه عرق موز رو آموزش بدید

Anonymous ناشناس said...
سلام ساقي جان
ي محبت كن بگو.البته اگه توضيح كاملي بدي ممنون ميشم .ميخواستم بدونم كه مخمر خوب و از كجا ميشه تهيه كرد . واگه امكان داره يا دستوري وجود داره طرز تهيه ودكاي هويجم برامون توضيح بدي ..... ممنون از اين وبلاگ خوبت و تشكر

Anonymous ناشناس said...
نمیشه سیفون نکنیم.

Anonymous عیسی said...
با سلام.
اقا من نمیدونم چرا بعضی ها اینقدر ی سوال هیییییی تکرار میکنن..اقا شکر قهوی استفاده کنید اگر میترسید ک الکل متانول تولید بشه.بیشتر عطاریها شکر خام دارن بگیرید و باهاش ودکا بکیرید مامان..من خودم تو ودکا گرفتم همش شکر خام استفاده میکنم.
ب سلامتی ساقی

Anonymous ناشناس said...
:Telegram

R_antahoora@

Blogger saman said...
طبع این شراب سرد است یا گرم؟